Uit het archief van Ina.france: nostalgische chansons terugkijken op een laptop

  • Home
  • Raï-artiesten
  • Uit het archief van Ina.france: nostalgische chansons terugkijken op een laptop

Voor alle mensen die van Franse chansons houden en de beschikking hebben over een goed functionerende computer of laptop, zoals de zeer praktische macbook pro 15, is er formidabel nieuws! Tegenwoordig is het namelijk mogelijk om bijna alle chansons terug te kijken en te beluisteren via het alom bekende YouTube kanaal.

Nostalgisch beeldmateriaal

Het Institut national de l’audiovisuel (Ina), dat opgericht werd in 1975, heeft door de jaren heen een omvangrijk archief opgebouwd, dat veel nostalgisch beeldmateriaal bevat. Zo kunnen wij historische Franse tv-uitzendingen en muziekprogramma’s terug te kijken en te beluisteren. Een laptop is hiervoor vaak het meest geschikt: met een dergelijke ‘mobiele televisie’ kunnen we de opnames die we terug willen zien waar dan ook bekijken.

Legendarisch muzikaal optreden

In 1978 werd een opname gemaakt van twee beroemde Franse chansonniers die gezamenlijk achter de piano met elkaar zaten te praten en om de beurt een fragment uit hun muzikale repertoire zongen. Helaas zijn Serge Gainsbourg (1928-1991) en Michel Berger (1947-1992), die getrouwd was met de Franse chansonnière France Gall (1947-2018), niet meer in ons midden. Dankzij het archief van Ina kunnen we echter nog steeds van dit legendarische duo inédit autour d’un piano genieten!

Ina Chansons

Het Ina-archief bevat een groot aantal opnames van dit soort muzikale (live) optredens van Franse chansonniers en chansonnières. Deze opnames zijn allemaal terug te vinden op Ina Chansons, dat via het YouTube kanaal te bereiken is en waarop je je kan abonneren. De kans is echter zeer groot dat je dan voortdurend achter onze laptop zit om de ene nostalgische opname na de andere te bekijken en te beluisteren.

Laat in de avond….

Met een laptop kunnen we ook voor het slapengaan nog even genieten van mooie Franse muziek. Met de lieflijke chansons van Georges Moustaki (1934-2013), waarvan een unieke compilatie te vinden is op het kanaal van Ina Chansons, is de droomwereld niet ver weg en vallen we gauw in slaap….

Opstaan met chansons

….om ‘s morgens, met de laptop binnen handbereik, ook weer op te staan met vrolijke Franse muziek! Met het chanson Il est cinq heures Paris s’éveille van Jacques Dutronc (1943) is (vroeg) opstaan niet langer een probleem. Integendeel, het wekt onze levenslust en we krijgen zin om de nieuwe dag ‘te plukken’! Een dag die we dan weer gaan doorbrengen in het aangename gezelschap van opfleurende Franse chansons.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *