Rachid Taha: raï zanger van het eerste uur

In 1997 had de Frans-Algerijnse zanger Rachid Taha een grote hit in Frankrijk met het swingende Ya Rayah, een raï-nummer dat overigens wereldwijd hoog gewaardeerd werd.

Carte de Séjour

De in Algerije geboren Taha verhuisde in 1968 – op 10-jarige leeftijd – naar de Elzas in Frankrijk. In die jaren luisterde hij regelmatig naar de chansons van de Egyptische zangeres Umm Kulthum. In 1980 richtte hij samen met de broers Mokhtar Amini en Mohamed Amini de raï-band Carte de Séjour op. Drie jaar later kwam hun eerste maxi-single uit, welke in de jaren daarna gevolgd werd door een drietal muziekalbums. Het nummer ‘Douce France’ (1986) was een bescheiden hit in Frankrijk.

Solocarrière

Na het uiteenvallen van de band in 1989 ging Taha alleen verder en in 1991 verscheen zijn eerste solo-album ‘Barbès’. Daarna volgden een negental studioalbums, drie verzamelalbums en het live-album ‘Un, deux, trois soleils’, waarop het live-concert te beluisteren is dat Taha met zijn raï-collega’s Cheb Khaled en Faudel in 1998 in Parijs gaf. Tijdens dit concert werden onder meer ‘Ya Rayah’ van Taha en ‘Aïcha’ van Khaled door de drie raï-artiesten ten gehore gebracht.

In 2018 is Rashid Taha overleden. Hij was al geruime tijd ziek. Een jaar na zijn dood kwam het postume album ‘Je suis africain’ uit.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *