Mireille Mathieu: in de muzikale voetsporen van Edith Piaf

In 1983 was de Franse chansonnière Mireille Mathieu regelmatig te zien en te horen op de Nederlands televisie- en radiozenders. In dat jaar zong ze samen met Dallas-acteur Patrick Duffy het nummer ‘Together We’re Strong’, dat een aantal weken hoog in de hitlijsten stond genoteerd.

La demoiselle d’Avignon

De uit Avignon afkomstige Mireille Mathieu (1946) werd reeds op 19-jarige leeftijd een beroemdheid in Frankrijk, nadat ze tijdens een zangwedstrijd, welke destijds uitgezonden werd op de Franse televisie, het chanson Jezebel van Édith Piaf ter gehore bracht. Het Franse publiek was laaiend enthousiast. Het overlijden van Piaf in 1963 had namelijk een enorm gemis teweeg gebracht onder de Franse bevolking. Daarom werd ijverig naar een opvolgster van de Franse chansonnière gezocht. Mathieu – alias La demoiselle d’Avignon – bleek de perfecte kandidate te zijn om het muziekgenre van Piaf voort te zetten.

Zangcarrière

Het was Roger ‘Johnny’ Stark (1922-1989) die vanaf 1965 het jonge zangtalent onder zijn hoede nam. Hij begeleidde destijds ook de muziekcarrières van onder meer Sylvie Vartan en Michel Delpech. Stark geloofde onvoorwaardelijk in het zangvermogen van Mathieu en wist dat ze een succesvol chansonnière zou kunnen worden, mits ze zich daar 100% voor inzette. Voor Mathieu brak een tijd aan van hard werken. Haar zangcarrière verliep voorspoedig: reeds in 1966 gaf ze haar eerste concerten en vier jaar later ging ze voor het eerst op wereldtournee.

Franse vertolkingen van populaire wereldhits

In 1981 zong Mathieu Une Femme Amoureuse: haar Franse versie van het populaire nummer ‘Woman in Love’, dat geschreven werd door Robin en Barry Gibb en welke gezongen werd door Barbra Streisand. In datzelfde jaar bracht Mathieu ‘Bravo, tu as gagné’ ten gehore, een Franse versie van ABBA’s hit ‘The Winner Takes It All’. Mathieu zingt echter niet alleen maar Franstalige chansons; ze heeft ook talloze Duitstalige, Engelstalige en Spaanstalige muziekstukken ten gehore gebracht.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *