De ritmische raï muziek van Raïna Raï

Raïna Raï is een muziekband die in 1980 in Parijs werd opgericht door vier Algerijnse muzikanten. De band maakte vrolijke raï-muziek: een muziekstijl die ontstaan is in de Algerijnse stad Oran. In de laatste decennia van de 20e eeuw werd de raï-muziek – mede dankzij Raïna Raï – ook populair in Europa, met name in Frankrijk. Na 25 jaar zette de band helaas een punt achter haar muzikale loopbaan.

Live-optredens

In 1982 werd het eerste album van Raïna Raï uitgebracht. In de loop der jaren volgden nog enkele albums, waaronder ‘Zaama’ dat in 1992 verscheen. Naast deze studioalbums zijn er ook een tiental live-albums uitgebracht, die opgenomen zijn tijdens live-concerten die de band heeft gegeven in onder meer Algiers, Parijs, Marrakech, Quebec en Oran. Hun live-optredens waren dan ook magistraal!

Lotfi Attar, gitarist van de band

Vooral het virtuoze gitaarspel van raï-gitarist Lotfi Attar, die een korte gitaarsolo laat horen in het bekende nummer Ya Zina is opmerkelijk. Attar wordt inmiddels beschouwd als de beste Algerijnse gitarist aller tijden. Naast gitaarspelen houdt Attar zich de laatste jaren ook bezig met componeren. Zo heeft hij de muziek geschreven voor een film, een documentaire en een klein aantal theaterproducties.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *