Dansez maintenant: de Franstalige zomerhit van Dave

In 1975 stond het nummer Dansez maintenant een paar weken op de eerste plaats in de Nederlandse top 40. Het chanson werd gezongen door de van oorsprong Nederlandse zanger Wouter Otto Levenbach (1944), wiens artiestennaam Dave is.

Van Nederlandstalige liedjes tot Franstalige chansons

Voordat Dave in 1965 voorgoed naar Frankrijk vertrok maakte hij deel uit van het combo Dave Rich & the Millionaires, dat in 1964 de single ‘Girl of my Dreams’ uitbracht. In Frankrijk ging Dave op de solotoer maar zong in eerste instantie Nederlandstalige liedjes. Zo deed hij in 1969 mee aan het Nederlands Nationaal Songfestival met het lied ‘Niets gaat zo snel’, waarmee hij op de derde plaats eindigde. In de jaren zeventig besloot hij echter in de Franse taal te gaan zingen. Zijn vrolijke chansons uit die tijd – met name ‘Dansez maintenant’ en Du côté de chez Swann – werden razend populair in Frankrijk.

Moonlight Serenade

Het chanson ‘Dansez maintenant’ is eigenlijk een bewerking van ‘Moonlight Serenade’, een compositie van de Amerikaanse jazztrombonist Glenn Miller (1904-1944). Dave heeft van dit plechtige muziekstuk indertijd een swingende Franse chanson weten te maken, wat hem heel veel roem gebracht heeft.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *