Gâteaux en macarons voor de Franse winnaars van het Eurovisie Songfestival

  • Home
  • Raï-artiesten
  • Gâteaux en macarons voor de Franse winnaars van het Eurovisie Songfestival

Het Eurovisie Songfestival is een jaarlijks terugkerend muzikaal evenement, waarbij muziekgroepen uit verschillende – hoofdzakelijk Europese – landen het tegen elkaar opnemen. Het festival werd in 1956 voor de eerste keer gehouden. Het aantal deelnemende landen was in die tijd echter nog beperkt en er werden toen voornamelijk chansons ten gehore gebracht. In de loop van de jaren zeventig veranderde het muzikale genre geleidelijk: steeds meer deelnemende landen brachten pop-acts naar voren.

Exclusieve taart voor de winnaars

Er zijn enkele Europese landen die elk jaar weer hoog scoren op het Eurovisie Songfestival. Zo heeft Ierland het festival maar liefst zevenmaal gewonnen en wist Zweden deze muzikale contest zes keer te winnen. Maar ook Frankrijk, Nederland, Luxemburg en Engeland zijn vijf maal als eerste geëindigd. De winnaars worden na afloop altijd feestelijk onthaald, waarbij een heerlijke taart wordt aangesneden. Uiteraard is de taart altijd afgestemd op het winnende land. Zo werd de Nederlandse zanger Duncan Laurence, die het songfestival in 2019 won met het lied ‘Arcade’, na afloop van het muzikale evenement verrast met een heuse Hollandse Tulpentaart.

André Claveau

Al in 1958 won Frankrijk voor de eerste maal het Eurovisie Songfestival, dat toen in Hilversum gehouden werd. In dat jaar deden tien landen mee aan de muzikale contest. Het lied Dors, mon amour dat de Franse chansonnier André Claveau (1911-2003) op ingetogen wijze zong, behaalde destijds de eerste plaats.

Jacqueline Boyer

In 1960 werd het Eurovisie Songfestival in Londen gehouden en weer was Frankrijk het land dat de meeste punten wist te behalen. Ditmaal met het vrolijke chanson ‘Tom Pillibi’, dat indertijd door Jacqueline Boyer (1941) werd vertolkt. Boyer is een dochter van de Franse chansonnière Lucienne Boyer (1903-1983) en de bekende Franse zanger Jacques Pills (1906-1970), die later – in de jaren vijftig van de vorige eeuw – met Édith Piaf in het huwelijk trad.

Isabelle Aubret

Het Eurovisie Songfestival van 1962 werd in Luxemburg gehouden. Het chanson ‘Un premier amour’, gezongen door Isabelle Aubret (1938) werd dit keer verkozen tot het mooiste lied. De winnares werd na afloop van het festival onthaald met heerlijke gâteaux en macarons, traditioneel Frans gebak dat ook bij jeEigenTaart verkrijgbaar is. Macarons worden in velerlei kleuren en smaken verkocht en zijn tegenwoordig enorm populair, ook in Nederland en België.

Frida Boccara

In 1969 deden zestien landen mee aan het songfestival, dat destijds in de Spaanse hoofdstad Madrid gehouden werd. Voor de eerste keer in de geschiedenis was er geen sprake van één winnend lied, maar van vier winnende chansons, waaronder ‘De troubadour’ van de Nederlandse zangeres Lenny Kuhr (1950) en het prachtige chanson Un jour, un enfant van de in Marokko geboren zangeres Frida Boccara (1940-1996), die daarna ook nog een grote hit scoorde met het fraai gezongen ‘Cent mille chansons’, een lied dat jarenlang in de Nederlandse top 2000 stond genoteerd.

Marie Myriam

De laatste keer dat Frankrijk het Eurovisie Songfestival heeft gewonnen was in 1977, toen het muzikale evenement wederom in Londen gehouden werd. De Franse zangeres Marie Myriam (1957) die er het lied ‘L’oiseau et l’enfant’ ten gehore bracht, wist dat jaar de meeste punten te behalen. Ook zij werd na afloop van het festival verrast met gekleurde macarons en heerlijke gâteaux.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *