‘Paroles, paroles’: de Franse versie

In de jaren 1973-1974 was het chanson Paroles, paroles regelmatig op de Franse radio te horen. Het nummer werd destijds gezongen door de Franse zangeres Dalida (1933-1987), die het lied opnam met de bekende Franse acteur Alain Delon (1935). Deze Franse versie van het chanson scoorde in die tijd hoog in de hitlijsten van Frankrijk, België, Luxemburg en Portugal, maar ook in Mexico, Japan en Turkije werd het nummer een succes.

Italiaanse compositie

Het chanson ‘Paroles, paroles’ is oorspronkelijk een compositie van de Italiaanse orkestleider en componist Gianni Ferrio (1924-2013). Hij schreef het nummer indertijd voor de Italiaanse zangeres Mina Anna Mazzini (1940) die het chanson samen met de Italiaanse acteur Alberto Lupo (1924-1884) ten gehore bracht. Het nummer ‘Parole parole’ werd in 1972 een grote zomerhit in Italië.

Wie was Dalida?

Iolanda Gigliotti – alias Dalida – werd in 1933 in de Egyptische hoofdstad Caïro geboren. Haar familie kwam, zoals haar naam al doet vermoeden, oorspronkelijk uit Italië. In 1954 werd ze Miss Egypte en in datzelfde jaar vertrok ze voorgoed naar Frankrijk, waar ze haar muzikale carrière aanving. Twee jaar later scoorde ze een hit met het chanson ‘Bambino’. Daarna volgden talloze andere chansons, waaronder ‘Gigi l’amoroso’ en ‘Salma Ya Salama’. Hoewel Dalida een gevierd chansonnière was, leed ze de laatste jaren van haar leven aan een chronische depressie. In 1987 werd ze dood aangetroffen in haar appartement.

Anderstalige versies

Naast de reeds genoemde Italiaanse en Franse versie van ‘Parole parole’, is het nummer de jaren daarna ook in enkele andere talen uitgevoerd. Zo zongen Ramses Shaffy (1933-2009) en Liesbeth List (1941-2020) het lied in het Nederlands (‘Gebabbel’) en vertolkte de Turkse zangeres Ajda Pekkan (1946) het nummer in het Turks.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *