Édith Piaf: van straatzangeres tot Prima Donna van het Franse chanson

De meest gevierde chansonnière van Frankrijk was ongetwijfeld Édith Piaf (1915-1963), die gedurende haar (veel te) korte leven een gigantisch repertoire van Franse chansons ten gehore heeft gebracht.

Het Franse chanson

Hoewel ‘chanson’ het Franse woord voor lied is, heeft Piaf laten zien (en horen!) dat het Franse chanson meer omvat dan enkel een lied. Het chanson is een typisch Frans muziekgenre, dat bovendien een poëtisch karakter heeft. Piaf zong haar chansons dan ook met veel bezieling: ze was de absolute Prima Donna van het ‘chanson réaliste’. De muziek die zij ter gehore bracht was doorgaans autobiografisch en verhaalde over (verloren) liefdes en het verdriet daaromtrent.

Een leven vol tragiek

Édith Giovanna Gassion werd in 1915 geboren te Parijs. Haar vader verdiende de kost als circus- en straatartiest en haar moeder was zowel koorddanseres in het circus als zangeres/cabaretière. De kleine Édith werd al gauw door haar moeder achtergelaten en werd toen door haar grootmoeder in Normandië opgevangen.

Vanaf 1929 verkeerde Édith vaak in het gezelschap van haar vader tijdens zijn performances als straatacrobaat. In die periode begon ze op straat te zingen en een jaar later verdiende ze de kost als straatzangeres. Op 17-jarige leeftijd kreeg ze een dochtertje – Marcelle – die maar twee jaar oud werd. Op 20-jarige leeftijd begon Édith te zingen in het theater en kreeg ze de bijnaam ‘La Môme Piaf’, wat later haar artiestennaam zou worden. Sindsdien verzorgde ze cabaretshows en was ze te zien in theatervoorstellingen en films.

Haar liefdesleven bezorgde haar echter veel verdriet. In 1949 verloor ze haar grote liefde, Marcel Cerdan, toen hij omkwam bij een vliegtuigongeluk. Enkele jaren later trouwde ze met de Franse zanger Jacques Pills maar dat huwelijk hield geen stand. In 1962 huwde ze de twintig jaar jongere Théo Sarapo. Een jaar later stierf Piaf op 47-jarige leeftijd, nadat ze al geruime tijd zwak en ziek was: ze was namelijk al jaren verslaafd aan alcohol en morfine.

Dramatisch

Ondanks haar mistroostige leven verliep haar muzikale carrière als chansonnière voorspoedig. Vooral haar autobiografische ‘chansons réalistes’ uit de laatste periode van haar leven waren erg geliefd bij het publiek. Piaf wist deze chansons dan ook op een zeer dramatische manier te vertolken. Zo schreef ze in 1949 – nadat haar grote liefde was verongelukt – de tekst voor het chanson L’Hymne à l’Amour dat ze op hartverscheurende wijze zong.

Marguerite Monnot

Piaf heeft tijdens haar leven talrijke chansons ten gehore gebracht. Ook heeft ze enkele duetten gezongen met onder meer Jacques Pills en Charles Dumont. Voor een groot aantal chansons schreef ze de teksten zelf, terwijl de muziek vaak geschreven werd door Marguerite Monnot (1903-1961), een bekende Franse pianiste en componiste. Monnet componeerde de muziek voor bijvoorbeeld de chansons ‘Milord’ en ‘L’Hymne à l’Amour’.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *